Gratinerad hummer

Gratinerad hummer

Har du fått tag på havets svarta guld?

Här är ett recept på ugnsgratinerad hummer som kommer få dig och dina gäster att känna er som kungar.

Ingredienser:

  • 2 humrar (ca 600-700 g vardera)
  • 4 msk smör, smält
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl riven gruyèreost
  • 2 msk färsk persilja, hackad
  • Saften från 1/2 citron
  • Salt och peppar efter smak

Tillagning:

  1. Förvärm ugnen till 200°C.
  2. Koka humrarna i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt dem sedan svalna något.
  3. Dela humrarna längs med ryggen med en vass kniv. Ta bort tarmen och klorna, men behåll köttet i kroppen intakt.
  4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt den finhackade vitlöken. Stek i ca 1 minut tills vitlöken blir doftande och gyllenbrun.
  5. I en separat skål, blanda ströbröd, parmesanost, gruyèreost och hackad persilja. Tillsätt det smälta smöret och den hackade vitlöken till blandningen och rör om väl.
  6. Lägg humrarna på en ugnsfast form med köttsidan uppåt. Pressa citronsaften över humrarna och krydda med salt och peppar.
  7. Fördela ströbrödsblandningen över humrarna och tryck den försiktigt på köttet.
  8. Gratinera humrarna i den förvärmda ugnen i ca 10-12 minuter, eller tills ströbrödet har fått en vacker gyllenbrun färg och humrarna är genomvarma.
  9. Servera de gratinerade humrarna varma, gärna med en sallad och rostat vitlöksbröd som tillbehör.

Tips: För att få en extra krispig yta kan du gratinera humrarna under grillfunktionen i ugnen under de sista minuterna.