Har du fått tag på havets svarta guld?
Här är ett recept på ugnsgratinerad hummer som kommer få dig och dina gäster att känna er som kungar.
Ingredienser:
- 2 humrar (ca 600-700 g vardera)
- 4 msk smör, smält
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl ströbröd
- 1 dl riven parmesanost
- 1 dl riven gruyèreost
- 2 msk färsk persilja, hackad
- Saften från 1/2 citron
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Koka humrarna i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt dem sedan svalna något.
- Dela humrarna längs med ryggen med en vass kniv. Ta bort tarmen och klorna, men behåll köttet i kroppen intakt.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt den finhackade vitlöken. Stek i ca 1 minut tills vitlöken blir doftande och gyllenbrun.
- I en separat skål, blanda ströbröd, parmesanost, gruyèreost och hackad persilja. Tillsätt det smälta smöret och den hackade vitlöken till blandningen och rör om väl.
- Lägg humrarna på en ugnsfast form med köttsidan uppåt. Pressa citronsaften över humrarna och krydda med salt och peppar.
- Fördela ströbrödsblandningen över humrarna och tryck den försiktigt på köttet.
- Gratinera humrarna i den förvärmda ugnen i ca 10-12 minuter, eller tills ströbrödet har fått en vacker gyllenbrun färg och humrarna är genomvarma.
- Servera de gratinerade humrarna varma, gärna med en sallad och rostat vitlöksbröd som tillbehör.
Tips: För att få en extra krispig yta kan du gratinera humrarna under grillfunktionen i ugnen under de sista minuterna.