Recept på räkmacka

Recept på räkmacka

Göteborgs paradrätt nummer ett måste väl ändå vara räkmackan. Om du inte orkar eller kan ta dig till Gothia Towers berömda räkmacka så bjuder vi här på vårt recept på denna klassiker!

Ingredienser:

  • 4 skivor färskt bröd (t.ex. formfranska, baguette eller rågbröd)
  • 300 g färska räkor, skalade och rensade
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • Salt och nymalen svartpeppar efter smak
  • 1-2 salladsblad (t.ex. isbergssallad eller ruccola)
  • 1 liten rödlök, tunt skivad
  • 1-2 tomater, tunt skivade
  • Färsk dill eller persilja för dekoration
  • Citronklyftor (valfritt, som servering)

Gör såhär:

  1. Blanda majonnäs, dijonsenap och citronsaft i en skål för att göra såsen till räkmackan. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ såsen åt sidan.

  2. Skölj och torka salladsbladen noggrant. Skiva rödlöken och tomaterna tunt.

  3. Om brödet inte är rostat, kan du välja att rosta det lätt för att ge extra krispighet och smak. Låt det svalna en aning innan du börjar montera räkmackorna.

  4. Bred ett generöst lager av såsen på varje brödskiva.

  5. Lägg några salladsblad ovanpå såsen på två av brödskivorna. Fördela sedan de rensade räkorna jämnt över salladen.

  6. Lägg på de tunna skivorna av rödlök och tomat på räkorna.

  7. Lägg de andra två brödskivorna ovanpå räk- och grönsakslagren för att bilda två smörgåsar.

  8. Tryck försiktigt ihop smörgåsarna och skär dem i hälften för servering om du föredrar en mindre portion.

  9. Dekorera med färsk dill eller persilja och såklart, citronklyftor!

Missa inte vår episka broderade räkmacka keps!